new drive on pc

The latest Air Battle game from Microsoft! Running on an entirely new platform, CFS3 is raising it's fair share of problems & opinions - Good & Bad!

Re: new drive on pc

Postby Easy Flier » Mon Jan 20, 2020 8:03 am

Hagar wrote:Sorry to hear you're still having problems. I found my CFS3 CDs & installed it by carefully following the instructions from my previous link. It runs fine for me on Windows 10. (Make sure you install the No-CD patch.)

I haven't tried the the ETO Expansion package. That's a whole new ball game. I suggest getting CFS3 working properly first before trying any addons.


Will give it a go. What is the No CD Patch ????
Easy Flier
Ground hog
Ground hog
 
Posts: 40
Joined: Fri Mar 26, 2010 9:30 am
Location: USA

Re: new drive on pc

Postby Hagar » Mon Jan 20, 2020 12:36 pm

Easy Flier wrote:Will give it a go. What is the No CD Patch ????

The No-CD patch is the unmentionable patch referred to in the instructions I recommended.

1. Install CFS3 from your original CDs (or DVD if you're lucky). Make life easier by not installing to the default folder, use something like C:\CFS3 and avoid UAC problems later. Don't run the sim yet!
2. Apply the 3.1 and 3.1a patches. Don't run the sim yet!
3. Replace cfs3.exe with the unmentionable patch but don't run the sim yet!


It's an unofficial replacement cfs3.exe file that allows CFS3 to run without the CD in the drive. It's the answer to the whole problem of running the sim in Windows 10.
You can download it here --> https://flyawaysimulation.com/downloads/files/15256/microsoft-combat-flight-simulator-3-no-cd-patch/
This is the one I used. Take a backup copy of the original file before replacing it just in case.

I assume you already have the 3.1 & 3.1a official patches.
Image

Founder & Sole Member - Grumpy's Over the Hill Club for Veteran Virtual Aviators
Member of the Fox Four Group
My Picasa gallery
My Flickr albums
User avatar
Hagar
Colonel
Colonel
 
Posts: 34778
Joined: Wed Jun 19, 2002 7:15 am
Location: Costa Geriatrica

Re: new drive on pc

Postby Easy Flier » Mon Jan 20, 2020 3:15 pm

Yes I have both of the above installed.

I tried both files in the nocd download but it still will not run???????Comes up to the CFS3 screen then crashes back to desktop.
Easy Flier
Ground hog
Ground hog
 
Posts: 40
Joined: Fri Mar 26, 2010 9:30 am
Location: USA

Re: new drive on pc

Postby Hagar » Mon Jan 20, 2020 4:28 pm

If you successfully installed both official 3.1 patches you should use the 3.1 version of cfs3.exe from the No-CD patch download.

Paste it into the CFS3 main directory.
Then make sure you follow the instructions re changing its properties exactly as shown. (Right-click on cfs3.exe & select Properties.)
I've taken the liberty of copying them here.

Image

If that doesn't work I'm out of ideas.
Image

Founder & Sole Member - Grumpy's Over the Hill Club for Veteran Virtual Aviators
Member of the Fox Four Group
My Picasa gallery
My Flickr albums
User avatar
Hagar
Colonel
Colonel
 
Posts: 34778
Joined: Wed Jun 19, 2002 7:15 am
Location: Costa Geriatrica

Re: new drive on pc

Postby Easy Flier » Mon Jan 20, 2020 5:10 pm

Hagar wrote:If you successfully installed both official 3.1 patches you should use the 3.1 version of cfs3.exe from the No-CD patch download.

Paste it into the CFS3 main directory.
Then make sure you follow the instructions re changing its properties exactly as shown. (Right-click on cfs3.exe & select Properties.)
I've taken the liberty of copying them here.

Image

If that doesn't work I'm out of ideas.


I must have a different version of Windows 10 as when I do the change properties thing I don't have a box to check to Disable display scaling on high DPI settings

I will uninstall everything and start over one more time....
Thanks for your help

The strange thing is that the install I have with the messed up ETO still works on this PC just stuck in 1 era....
Easy Flier
Ground hog
Ground hog
 
Posts: 40
Joined: Fri Mar 26, 2010 9:30 am
Location: USA

Re: new drive on pc

Postby Hagar » Mon Jan 20, 2020 6:25 pm

Easy Flier wrote:I must have a different version of Windows 10 as when I do the change properties thing I don't have a box to check to Disable display scaling on high DPI settings

Now you mention it that box on mine is named Disable full-screen optimisations. I checked it anyway. It's only temporary until you get it running, then you can change the resolution from CFS3 display settings.
Image

Founder & Sole Member - Grumpy's Over the Hill Club for Veteran Virtual Aviators
Member of the Fox Four Group
My Picasa gallery
My Flickr albums
User avatar
Hagar
Colonel
Colonel
 
Posts: 34778
Joined: Wed Jun 19, 2002 7:15 am
Location: Costa Geriatrica

Re: new drive on pc

Postby Easy Flier » Mon Jan 20, 2020 6:35 pm

OK I messed up my PC so it will be later before I try this again. Had a HD went wacko; the one with the working ETO ,.........
Easy Flier
Ground hog
Ground hog
 
Posts: 40
Joined: Fri Mar 26, 2010 9:30 am
Location: USA

Re: new drive on pc

Postby Easy Flier » Tue Jan 21, 2020 10:20 am

Finally I got CFS3 running :clap: :clap: Thanks for all y'alls help, now to check out ETO <<r
Easy Flier
Ground hog
Ground hog
 
Posts: 40
Joined: Fri Mar 26, 2010 9:30 am
Location: USA

Re: new drive on pc

Postby Hagar » Tue Jan 21, 2020 12:13 pm

Good one! We got there in the end. 8-)
Image

Founder & Sole Member - Grumpy's Over the Hill Club for Veteran Virtual Aviators
Member of the Fox Four Group
My Picasa gallery
My Flickr albums
User avatar
Hagar
Colonel
Colonel
 
Posts: 34778
Joined: Wed Jun 19, 2002 7:15 am
Location: Costa Geriatrica

Previous

Return to Combat Flight Simulator 3

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 165 guests