CFS2 Install in Win7

General discussion for CFS2 - WW 2 Pacific Theater

Re: CFS2 Install in Win7

Postby Dirtman » Wed Jul 20, 2011 3:01 pm

[quote]Dirt,

I'm thinking about trying it on my Win7 box.
CFS2 Fulfills my need to "peacefully" blow things up
User avatar
Dirtman
Ground hog
Ground hog
 
Posts: 40
Joined: Wed Jul 22, 2009 2:48 pm
Location: Toronto Canada

Re: CFS2 Install in Win7

Postby roberthegf » Fri Jul 22, 2011 12:45 pm

Dirtman what are the specks on your pc running CFS2. I am having problems with mine and am thinking about up grading.
roberthegf
Ground hog
Ground hog
 
Posts: 11
Joined: Fri Jan 24, 2003 6:46 pm

Re: CFS2 Install in Win7

Postby Dirtman » Sat Jul 23, 2011 6:39 am

Dirtman what are the specs on your pc running CFS2. I am having problems with mine and am thinking about up grading.


[color=#000000]Yo Bob;

AMD Phenom II X4 810 AM3 (2.6GHz)
[similar architecture & performance as the Intel i7 3.0GHz chipset at 20% of the price]

Biostar N6853B mobo (2GHz FSB)
8GB Patriot - Sector5 (G series) PC10666/1333MHz Extreme Performance RAM
1TB Seagate SATA 3G
EVGA/NVidia GTS450 1GB GDDR5 Video Card
Thermaltake V2 mid-tower case
Thermaltake 450W P/S
Windows7 Ultimate SP1 (64bit)

The retail price of this unit is $480. (not including Win7)
CFS2 Fulfills my need to "peacefully" blow things up
User avatar
Dirtman
Ground hog
Ground hog
 
Posts: 40
Joined: Wed Jul 22, 2009 2:48 pm
Location: Toronto Canada

Re: CFS2 Install in Win7

Postby roberthegf » Sat Jul 23, 2011 10:22 am

With that systum I can run CFS2 with alot of trees and even make some real nice forest and still come out way ahead.If I used a 32 bit OS such as Vista home Premium or XP would I get the same frame rates or do I need to run a 64bit OS?
roberthegf
Ground hog
Ground hog
 
Posts: 11
Joined: Fri Jan 24, 2003 6:46 pm

Re: 32bit vs. 64bit o/s

Postby Dirtman » Mon Jul 25, 2011 10:43 am

With that system I can run CFS2 with alot of trees and even make some real nice forest and still come out way ahead. If I used a 32 bit OS such as Vista home Premium or XP would I get the same frame rates or do I need to run a 64bit OS?


[color=#000000]Yo Bob;

The problem is that XP will limit the system and only allow you to use 3GB of RAM (4GB MAX. if you tweak it)

4+ GB of RAM works fine in Vista/Win7 32 & 64Bit - the only limit is the max. amount of RAM your motherboard will support.

I cannot give you a definitive answer in regard to framerate differences in 32bit vs. 64bit as I have not tested this.

However if you consider that a 32bit o/s is like having your data driving down a 32 lane highway ... and a 64 bit o/s has 64 lanes; then you'd have twice the data volume. Theoretically; I would speculate the 64bit o/s should provide better framerates over the 32bit o/s.

I have been using Win7 for about 8 months. Last Nov. I picked up an old eMachine PC (produced in 2006).
CFS2 Fulfills my need to "peacefully" blow things up
User avatar
Dirtman
Ground hog
Ground hog
 
Posts: 40
Joined: Wed Jul 22, 2009 2:48 pm
Location: Toronto Canada

Re: CFS2 Install in Win7

Postby roberthegf » Wed Jul 27, 2011 7:24 am

Sorry it took so long to reply but real life things to take care of. Thanks for the info I will use it to inprove my playing of CFS2 and will upload missions with improved AI and scenery.
roberthegf
Ground hog
Ground hog
 
Posts: 11
Joined: Fri Jan 24, 2003 6:46 pm

Re: CFS2 Install in Win7...works on my Win7 32Bit and Win8.1

Postby cknapp » Fri Feb 19, 2016 9:03 am

2016 02 19


RE: Microsoft Combat Flight Simulator 2 (CFS2) and Windows 7 incompatibility.

I got it working today on my Win7 Home Premium 32Bit rig!
Intel Core2 Quad CPU Q6600 @2.40 GHz processor
4GB RAM
AMD Radeon HD 5500 1GB video ram card
2TB SATA HD

It appears that "tricking" CFS2 into thinking it is on a 64 bit rig does the trick.

1. Create a sub-directory structure (folders is a term used by people under 30) on your C: drive as:
C:\Program Files (x86)\Microsoft Games\Combat Flight Simulator 2

2. Install CFS2 from the original two CD set using:
Custom Install (complete)
Install to the sub-directory created in step 1.

3. Set the COMPATIBILITY MODE of the file CFS2.exe found in
C:\Program Files (x86)\Microsoft Games\Combat Flight Simulator 2
...by right-clicking it
...select PROPERTIES
...select COMPATIBILITY
.................set to Win XP SP2
...............check the DISABLE VISUAL THEMES radio box
.................check the RUN AS ADMINISTRATOR radio box
.....................single-left click CHANGE FOR ALL USERS
.....................single-left click APPLY
.....................single-left click OK


Run the game.


I also used Michael Priester's 64bit patch to get SFS2 to run on Win8.1 64bit.

http://
www
.absquad.net/
cfs2_x86_64bit_tutorial.htm
cknapp
Ground hog
Ground hog
 
Posts: 1
Joined: Fri Feb 19, 2016 8:58 am

Previous

Return to Combat Flight Simulator 2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 135 guests